Субота, 27.04.2024, 00:40
Сайт 
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Оплата праці [80]
Роз'ясненя, листи щодо оплати праці!
Бухгатерський облік [50]
Роз'яснення з бухгалтерського обліку, листи, Накази і т.д.
Відрядження [4]
Казначейське обслуговування [36]
Застосування КЕКВ [7]
Застосування КЕКВ
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

20:15
Побутова техніка: що заборонено придбавати держустановам
Побутова техніка: що заборонено придбавати держустановам


Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик


Установи ветеринарної медицини придбавають побутову техніку (холодильники, пральні машини) для використання у своїй діяльності. Так, у холодильниках зберігається вакцина та ветеринарні препарати, а пральні машини використовуються для прання білизни.
Чи дозволено нині нашим установам придбавати таку побутову техніку? Чи існує перелік побутової техніки, яку заборонено придбавати?
(Сумська обл.)


Постановою КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 (далі — постанова № 65) затверджені Заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету (далі — Заходи).
У п. 1 Заходів передбачено припинення придбання автотранспортних засобів (крім спеціалізованих санітарних автомобілів екстреної медичної допомоги, пожежних та спеціальних аварійно-рятувальних машин), меблів, мобільних телефонів, ноутбуків, побутової техніки та проведення ремонту (крім приміщень, що перебувають в аварійному стані).
У зв’язку з цим виникло запитання: яку побутову техніку заборонено придбавати бюджетним установам? Чи існує якийсь перелік побутової техніки? Давайте розберемося з цими питаннями.
До побутової техніки належать машини та обладнання, що використовуються в побуті. Така техніка призначена для полегшення домашніх робіт, для створення комфорту в повсякденному житті людини. Існує декілька класифікацій побутової техніки: за значимістю (необхідна, бажана, можна обійтися), за розміром (мала побутова техніка і велика побутова техніка), цільовим призначенням тощо.
Звичайно, ту ж саму побутову техніку бюджетні установи можуть використовувати у своїй діяльності або при виконанні робіт чи наданні послуг, для досягнення поставленої мети та/або задоволення потреб установи. Зазвичай таке обладнання використовується установою більше одного року та має значну вартість. Це означає, що бюджетні установи зараховують такі матеріальні активи до складу основних засобів (субрахунки 104, 106) або малоцінних необоротних матеріальних активів (субрахунок 113).
Для того щоб ви могли визначити, яке обладнання належать до побутової техніки, рекомендуємо звернутися до Переліку видів виробів, які віднесено до складної побутової техніки, затвердженого наказом Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України від 30.09.96 р. № 306 (далі — Перелік).
Звісно, цей документ не зовсім свіжий, але наведена класифікація побутової техніки цілком відповідає сучасному часу. Та головне, за нашою інформацією, саме цим документом органи Держказначейства керуються на місцях при здійсненні контролю за видатками бюджетних установ. Нижче у додатку до цієї консультації наведемо цей Перелік.
Зверніть увагу на п. 3.2 «Машини та прилади для зберігання продуктів» та п. 3.5 «Машини та прилади для обробки білизни» цього Переліку. Саме до таких виробів належить така побутова техніка, як холодильники та пральні машини.
З огляду на це бюджетні установи не мають права нині придбавати таку побутову техніку. Додамо, що така заборона на придбання побутової техніки діє для установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, з 12.03.2014 р.
Щодо установ, які утримуються за рахунок місцевих бюджетів, то вони повинні керуватися документами, прийнятими органами місцевого самоврядування. Як зазначено у п. 13 постанови № 65, таким органам рекомендовано затвердити протягом місяця відповідні заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів. Тому якщо у вашому регіоні органом місцевого самоврядування затверджені такі заходи, зокрема щодо обмеження у придбанні побутової техніки, то здійснювати такі видатки установа не має права.

Додаток


Перелік видів виробів, які віднесено до складної побутової техніки


До виробів складної побутової техніки віднесено непродовольчі товари народного споживання, на які комплектом технічної документації передбачено гарантійний термін експлуатації та які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, що мають технічні характеристики, перевірка яких потребує певної кваліфікації обслуговуючого персоналу та застосування вимірювальної апаратури, а також вимагають особливих умов експлуатації.
Апаратура радіоелектронна побутова
Телевізійна апаратура
Радіоприймальні прилади
Апаратура магнітного запису та відтворення
Відеоапаратура
Електрофони та електропрогравачі (у т. ч. лазерні)
Акустична апаратура
Підсилювачі та інші додаткові прилади радіоелектронної техніки.
Побутові прилади електронної техніки
Персональні комп’ютери та пристрої до них
Мікрокалькулятори, калькулятори
Комп’ютерні та електронні ігри
Пристрої прийому, підсилення, перетворення сигналів супутникового радіомовлення та телебачення
Електромузичні інструменти та прилади музичного супроводження та звукових ефектів
Світломузичні пристрої
Радіоприймальні антени активні
Прилади охоронної сигналізації автомобільні
Радіотелефони, телефони, телефакси
Годинники електронні, електронно-механічні, таймери
Копіювальні та множильні апарати
Печі НВЧ.
Машини та прилади електропобутові
Нагрівальні прилади
Машини та прилади для зберігання продуктів
Машини для механізації кухонних робіт
Машини для прибирання приміщень
Машини та прилади для обробки білизни
Машини та прилади для підтримування мікроклімату у приміщеннях
Електричні санітарно-гігієнічні прилади
Електроінструменти та верстати з електроприводом
Вторинні джерела живлення
Апарати електрозварювальні побутові.
Вироби складної та точної механіки
Годинники, секундоміри та таймери механічні
Фото- і кіноапаратура, прилади до фото-кіноробіт
Швейні, в’язальні та прядильні машини, у тому числі з електроприводом
Машинки друкарські, у тому числі електромеханічні
Спортивні тренажери механічні та електромеханічні.
Засоби пересування
Побутові транспортні засоби (велосипеди, мопеди, мокіки).
Решта виробів, які використовуються у побуті
Машини для механізації робіт на присадибній ділянці
Газонокосарки з електро- та бензоприводом, бетономішалки, бензо- та електропили.

«Бюджетна бухгалтерія» 7 квітня, 2014 / № 13 (349)
Категорія: Казначейське обслуговування | Переглядів: 7348 | Додав: yaoleg | Теги: економія, комп'ютерна техніка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту