П`ятниця, 26.04.2024, 20:48
Сайт 
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Оплата праці [80]
Роз'ясненя, листи щодо оплати праці!
Бухгатерський облік [50]
Роз'яснення з бухгалтерського обліку, листи, Накази і т.д.
Відрядження [4]
Казначейське обслуговування [36]
Застосування КЕКВ [7]
Застосування КЕКВ
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

11:09
ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ ЛИСТ від 21.05.2012 р. N 16-08/1583-7058
ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21.05.2012 р. N 16-08/1583-7058

Відповідно до Бюджетного кодексу України бюджетні установи - це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими (п. 12 ст. 2).

Цю ж норму визначено й у підпункті "а" пункту 157.1 Податкового кодексу України, згідно з якою неприбутковими є органи державної влади України, органи місцевого самоврядування й створені ними установи та організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів та внесені органами державної податкової служби в установленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Доходи, отримані неприбутковими організаціями, звільняються від оподаткування відповідно до п. п. 157.2 - 157.9 Податкового кодексу України. Доходи таких неприбуткових організацій враховуються при складанні кошторисів на утримання таких неприбуткових організацій і використовуються суто на фінансування видатків такого кошторису (у тому числі фінансування господарської діяльності згідно з їх статутами), розрахованого та затвердженого в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (п. 157.10).

Пунктом 157.2 Податкового кодексу України визначено, що від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених у підпункті "а" пункту 157.1, отримані у вигляді коштів або майна, які надходять до таких неприбуткових організацій як компенсація вартості отриманих державних послуг, у тому числі доходів державних навчальних закладів, отриманих від виготовлення та реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг, зокрема, від надання платних послуг, пов'язаних з їх основною статутною діяльністю.

Податковим кодексом України також встановлено, що:

- термін "державні послуги" слід розуміти як будь-які платні послуги, обов'язковість отримання яких встановлюється законодавством та які надаються фізичним чи юридичним особам органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та створеними ними установами і організаціями, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів (п. 157.15);

- установчі документи неприбуткових організацій повинні містити вичерпний перелік видів їх діяльності, які не передбачають одержання прибутку згідно з нормами законів, що регулюють їх діяльність (п. 157.15);

- перелік послуг, що можуть надаватися бюджетними установами за плату, затверджуються Кабінетом Міністрів України для відповідної галузі. Відповідальними за складання переліків визнано центральні органи виконавчої влади, що є провідними у відповідній галузі (п. 157.10).

Відповідно до Бюджетного кодексу власні надходження бюджетних установ отримуються додатково до загального фонду бюджету і включаються до спеціального фонду бюджету (ст. 13).

Власні надходження бюджетних установ за рахунок надходжень від плати за послуги, що надаються бюджетними установами, використовуються на покриття витрат, пов'язаних з організацією та наданням послуг, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю (абз. 15 ч. 4 ст. 13 Кодексу).

Ураховуючи зазначене вище, якщо орендодавець має право на надання комунальних та експлуатаційних послуг, то плата за ці послуги має зараховуватися як власні надходження - плата за послуги, що надаються бюджетною установою, на рахунки, які призначено для зарахування до спеціального фонду державного бюджету власних надходжень розпорядників бюджетних коштів. При цьому надання таких послуг має передбачатися законодавством.

Якщо орендодавець не має права на надання зазначених вище послуг, то орендар може відшкодовувати лише витрати на утримання приміщень, зазнані орендодавцем.

У разі надходження на рахунок бюджетної установи коштів, які не передбачено переліком платних послуг, кошти мають перераховуватися до доходів того бюджету, з якого здійснюється утримання установи, за кодом класифікації доходів бюджету 24060300 "Інші надходження".

У разі створення для провадження господарської діяльності госпрозрахункових підрозділів, які мають статус юридичної особи, їх доходи та видатки не є власними надходженнями бюджетної установи і не включаються до спеціального фонду бюджету.

 

В. о. Голови
О. Даневич
Переглядів: 2621 | Додав: EVGENIY | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту