Четвер, 28.03.2024, 18:46
Сайт 
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Оплата праці [80]
Роз'ясненя, листи щодо оплати праці!
Бухгатерський облік [50]
Роз'яснення з бухгалтерського обліку, листи, Накази і т.д.
Відрядження [4]
Казначейське обслуговування [36]
Застосування КЕКВ [7]
Застосування КЕКВ
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

22:33
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ЛИСТ від 12.10.2012 р. N 385/10/136-12
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 12.10.2012 р. N 385/10/136-12

Щодо індексації грошових доходів

Департамент стратегічного планування Міністерства соціальної політики України відкликає свій лист від 06.08.2012 р. N 169/10/137-12 щодо індексації грошових доходів на запит <...> у зв'язку з уточненням відповіді на запит та додержанням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Одночасно повідомляємо наступне.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (із змінами) (далі - Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці та грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.

Заробітна плата (грошове забезпечення) (далі - грошовий дохід) індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який відповідно до Закону України "Про прожитковий мінімум" визначається у розрахунку на місяць.

Пунктом 5 Порядку визначено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих громадянином за цей місяць, не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення грошових доходів наведено у додатку 4 до вищезазначеного Порядку.

Виходячи з прикладу, наведеного у додатку 4 до Порядку, якщо сума підвищення грошового доходу менше ніж сума індексації, то здійснюється підвищення грошового доходу та додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення доходу. Визначена сума індексації фіксується і виплачується у такому розмірі до наступного збільшення грошового доходу, при якому таке збільшення перевищить зазначену фіксовану величину.

Якщо наступне підвищення грошового доходу не перевищує фіксовану величину, то здійснюється підвищення грошового доходу та додається раніше зафіксована величина індексації.

У разі коли на момент чергового підвищення грошового доходу настає право на проведення індексації і сума індексації буде більшою, ніж сума підвищення грошового доходу, необхідно здійснити підвищення грошового доходу, зберегти раніше зафіксовану суму індексації та додати суму індексації, визначену з урахуванням чергового підвищення грошового доходу.

Що стосується премії, то згідно з пунктом 2 Порядку вона є об'єктом індексації і у разі, якщо відбувається підвищення грошового доходу з урахуванням постійних виплат, які входять до його складу, і одночасно збільшується розмір премії, то при порівнянні суми підвищення грошового доходу і суми індексації премія має враховуватися. На нашу думку, якщо розмір премії не має постійного характеру виплати, при визначенні базового місяця для проведення індексації розмір премії може не враховуватися.

Також повідомляємо, що у разі, якщо працівник працював неповний робочий час, наприклад знаходився на лікарняному або у відпустці, Порядком не передбачено механізм визначення суми індексації та фіксованої її величини.

При цьому відповідно до пункту 3 Порядку до об'єктів індексації не відноситься допомога по тимчасовій непрацездатності, як така, що враховується під час обчислення середнього заробітку. При розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності враховуються суми індексації. Аналогічно суми індексації враховуються при розрахунку середнього заробітку для оплати за час щорічної відпустки.

Враховуючи зазначене, вважаємо, що оскільки сума індексації і фіксована її величина враховуються при розрахунку середньої заробітної плати, яка обчислюється для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати за час відпустки, то у разі відпрацювання працівником неповного робочого часу, сума індексації та фіксована її величина мають виплачуватись пропорційно відпрацьованому робочому часу.

Що стосується індексації грошового забезпечення під час відпустки військовослужбовця, то оскільки військовослужбовцю не розраховується середній заробіток, суми індексації та фіксована її величина мають виплачуватись у розрахунку за місяць.

Одночасно інформуємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони носять інформаційний, рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

 

Директор Департаменту
стратегічного планування
О. Крентовська
Категорія: Оплата праці | Переглядів: 2532 | Додав: EVGENIY | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Друзі сайту