П`ятниця, 26.04.2024, 00:37
Сайт 
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Оплата праці [80]
Роз'ясненя, листи щодо оплати праці!
Бухгатерський облік [50]
Роз'яснення з бухгалтерського обліку, листи, Накази і т.д.
Відрядження [4]
Казначейське обслуговування [36]
Застосування КЕКВ [7]
Застосування КЕКВ
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

22:42
Правила індексації зарплати: практичне застосування (стаття з "БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ")

 

Що й говорити, індексація зарплати — річ хоч і потрібна, але іноді завдає немало клопоту бухгалтерам. А все тому, що занадто вже багато білих плям у Порядку № 1078*. Та й торішні зміни, внесені до цього документа, простішою індексацію не зробили.

Щоб розібратися в усіх хитросплетіннях процесу індексації, пропонуємо ознайомитися з консультацією, підготовленою спеціалістом Мінсоцполітики. У ній приділено увагу ключовим питанням, а також розглянуто особливості проведення індексації у вересні 2013 року.

Безумовно, розглянути всі тонкощі індексації в одній консультації неможливо, тому до цієї теми ми повернемося ще не раз.

Жанна Лаврентьєва, 
головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу 
бідності Мінсоцполітики України

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ІНДЕКСАЦІЇ

Насамперед, нагадаємо загальні правила індексації, встановлені Порядком № 1078, з урахуванням постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 13.06.2012 р. № 526 (далі — постанова № 526), яка набула чинності 21.06.2012 р. Вони є такими:

1. Підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією відбувається з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін (п. 1* Порядку № 1078). Індексація проводиться, якщо індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації — 101 %.

2. Грошові доходи індексують у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

3. Базовим вважають місяць, у якому відбувається підвищення розмірів мінзарплати, а також зростання грошових доходів без перегляду їх мінімальних розмірів. Грошові доходи, отримані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення доходу перевищує суму індексації, що має нараховуватися в місяці підвищення.

4.При підвищенні грошових доходів після 21.06.2012 р. діє правило: якщо дохід збільшується на суму меншу від суми можливої індексації, то визначають фіксовану суму індексації (різниця між можливою сумою індексації та сумою підвищення зарплати). Уперше це правило застосовували при підвищенні зарплати в липні 2012 року після набуття чинності оновленими нормами Порядку № 1078.

Щоб визначити фіксовану суму індексації, враховуємо зарплату в частині постійних складових (оклад, доплати і надбавки) в розрахунку за повний відпрацьований місяць. Премія є об’єктом індексації. Тому якщо відбувається підвищення грошового доходу з урахуванням постійних виплат, що входять до його складу, і одночасно збільшується розмір премії, то в разі порівняння суми підвищення грошового доходу і суми індексації премія має враховуватися. Якщо розмір премії не має постійного характеру виплати, під час визначення базового місяця для проведення індексації розмір премії може не враховуватися (див. лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12).

Фіксовану суму індексації виплачуємо до наступного збільшення зарплати, що перевищить цю фіксовану величину. Підвищення зарплати в розмірі, меншому від фіксованої суми індексації, на її розмір не впливає (див. приклад 4 до Порядку № 1078).

Тепер на прикладах розглянемо порядок проведення індексації зарплати.

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ НАПРИКЛАДАХ

Вихід звідпустки для догляу задитиною

При виході з відпустки для догляду за дитиною до 3 років (6 років за медвисновком) для працівниці мають зберігатися такі ж умови нарахування сум індексації або фіксованої її величини, як і для інших працівників, які обіймають аналогічні посади (див. лист Мінпраці від 15.02.2010 р. № 19/10/136-10).

Приклад 1. Дата виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною — 01.08.2013 р. У період перебування у відпустці її посадовий оклад, що визначається на основі Єдиної тарифної сітки (далі — ЄТС), підвищувався декілька разів.

У період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною зарплата (згідно зі штатним розписом) повинна була індексуватися за вимогами Порядку № 1078. Так, якщо працівникам, які обіймають аналогічні посади, у липні 2012 року при підвищенні посадових окладів було зафіксовано суму індексації, то і працівниця, яка вийшла з відпустки для догляду за дитиною, має отримувати таку ж суму індексації.

Приклад 2. Дата виходу жінки-держслужбовця з відпустки для догляду за дитиною — 01.08.2013 р. З цього місяця їй встановлюють надбавку за високі досягнення в праці в розмірі 400 грн. Сума можливої індексації у цьому місяці склала 575,79 грн. (базо-вий місяць — лютий 2008 року).

Якщо законодавство з оплати праці працівників передбачає виплату надбавки за високі досягнення в праці, то місяць її встановлення, а також місяць, у якому збільшується її розмір порівняно з попереднім періодом, вважається базовим.

У серпні 2013 року для працівниці необхідно визначити фіксовану суму індексації. Її розмір складає: 575,79 грн. - 400 грн. = 175,79 грн.

Відзначимо: якщо до виходу у відпустку жінці-держслужбовцю вже встановлювалася надбавка за високі досягнення в праці, а після виходу з неї їй знову встановлено цю надбавку в меншому або в тому ж розмірі, то підстав для визначення місяця базовим немає.

Переведення нанеповну ставку

Індексація зарплати в такому разі здійснюється з дотриманням вимог п. 5 Порядку № 1078. Так, якщо в місяці переходу на неповну ставку посадовий оклад (інші постійні складові зарплати):

·                     не підвищується, то базовий місяць не змінюється;

·                     підвищується, то місяць переходу стає базовим.

Якщо працівникові вже виплачувалася фіксована сума індексації, то її розмір зберігається в разі збільшення доходу на суму меншу від суми фіксованої індексації.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! При неповному робочому часі розмір фіксованої суми індексації визначається з урахуванням навантаження працівника.

Приклад 3. Фіксована сума індексації працівни­ка — 346,20 грн. У серпні 2013 року його перевели з повного робочого часу на 0,75 ставки без підвищення зарплати.

У серпні 2013 року фіксована сума індексації складе: 346,20 грн. × 0,75 = 259,65 грн.

У протилежній ситуації (переведення на повну ставку) фіксована сума індексації виплачуватиметься у розмірі 346,20 грн.

Приклад 4. Фіксована сума індексації працівника — 346,20 грн., а з урахуванням його навантаження (0,75 ставки) складає 259,65 грн. (346,20 грн. × 0,75). У вересні 2013 року його переведено з 0,75 ставки на повний робочий час. Крім того, у цьому місяці збільшився розмір надбавки за вислугу років. Сума підвищення зарплати з розрахунку повного робочого часу склала 120 грн.

Вересень 2013 року стає базовим. Сума підвищення зарплати (120 грн.) не перекрила фіксовану суму індексації, виходячи з повного робочого місяця (346,20 грн.). Отже, право на індексацію зберігається. При цьому розмір фіксованої суми індексації визначається з урахуванням навантаження працівника, що складе 346,20 грн.

Нерегулярна виплата надбавок

Місяць встановлення надбавок, що мають постійний характер і передбачені чинним законодавством, і місяць, у якому збільшено їх розмір порівняно з попереднім періодом, вважається базовим.

Якщо ж надбавку встановили, потім деякий час не виплачували, а через деякий час встановили в попередньому розмірі, то це не є підставою вважати місяць виплати надбавки базовим.

Місяць відпрацьовано неповністю

Механізм визначення суми індексації і фіксованої її величини в ситуації, коли працівник працював неповний робочий час, наприклад, перебував на лікарняному, у відпустці або відрядженні, у Порядку № 1078 не передбачено.

Ураховуючи, що в разі нарахування сум індексації застосовується прожитковий мінімум, що визначається з розрахунку на місяць, сума індексації і фіксована її величина мають визначатися в розрахунку за повний робочий місяць, а виплачуватися пропорційно до відпрацьованого робочого часу.

Такий підхід пояснюється тим, що працівник, який працював неповний робочий місяць, наприклад, перебував на лікарняному, у відпустці або відрядженні, отримав відповідні виплати, розраховані, виходячи із середньої зарплати, що враховує суми індексації (див. лист від 30.11.2012 р.
№ 475/10/136-12).

Приклад 5.Фіксована сума індексації працівника — 346,20 грн. У вересні 2013 року він відпрацював лише 4 дні внаслідок хвороби. Зарплата за ці дні склала 650 грн.

Фіксована сума індексації складе: 346,20 грн. : 21 роб. дн. × 4 роб. дн. = 65,94 грн, де 21 роб. дн. — кількість робочих днів у вересні 2013 року.

Реорганізація установи

Згідно з п. 102 Порядку № 1078 у разі переведення на роботу до іншої установи (організації) у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, при продовженні такими працівниками роботи сума індексації зберігається, якщо збільшення зарплати є меншим за суму індексації, що має нараховуватися за відповідний місяць.

Відзначимо, що при реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) установи (організації) дія трудового договору працівника триває (ч. 3 ст. 36 КзпП*) і припинення трудового договору можливе тільки в разі скорочення чисельності або штату працівників (п.1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Отже, якщо при реорганізації установи у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці працівника звільнено за переведенням на підставі ч. 3 ст. 36 КЗпП, то індексація його зарплати проводиться згідно з вимогами п. 102 Порядку № 1078 (прим. ред.).

Приклад 6. Фіксована сума індексації працівника — 255,65 грн. У січні 2013 року у зв’язку з реорганізацією установи його перевели на роботу до іншої установи без підвищення зарплати.

Фіксована сума індексації, визначена за попереднім місцем роботи, зберігається. Базовий місяць не змінюється. Для проведення індексації на новому місці роботи потрібна довідка від попереднього працедавця, в якій буде вказано суму індексації (фіксовану суму індексації) працівника, а також останній базовий місяць.

Якщо ж в результаті реорганізації установи працівника звільнено, а потім прийнято на роботу до іншої установи, то індексація його зарплати здійснюється як для знову прийнятих працівників.

Знову прийняті працівники

З 21.06.2012 р. обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації зарплати знову прийнятих працівників здійснюється з місяця прийняття на роботу (п. 101 Порядку № 1078). Базовим місяцем для них, як і для інших працівників, буде місяць підвищення зарплати (див. лист Мінсоцполітики від 30.11.2012 р. № 475/10/136-12). Право на індексацію зарплати знову прийнятого працівника настає, якщо індекс споживчих цін наростаючим підсумком перевищить поріг індексації (101 %).

Приклад 7. Працівника прийнято на роботу в грудні 2012 року. Для проведення індексації його зарплати індекс слід розраховувати з грудня. Оскільки такий індекс, розрахований наростаючим підсумком, не перевищив поріг індексації, право на індексацію зарплати у працівника не настало.

Переведення наіншу посаду (нароботу доіншої установи)

Для працівників, переведених на іншу роботу в тій же установі, а також переведених на роботу до іншого підприємства, установи, сума індексації зберігається, якщо сума збільшення зарплати менша від суми індексації, що має нараховуватися за відповідний місяць. Якщо сума збільшення зарплати більша від суми індексації, що має нараховуватися за відповідний місяць, такий місяць вважається базовим (п. 102 Порядку № 1078).

Приклад 8. У січні 2013 року держслужбовця перевели на іншу посаду. При цьому його грошовий дохід підвищився на 150 грн. Сума можливої індексації склала 575,79 грн.

Січень 2013 року стає базовим. При цьому необхідно було визначити фіксовану суму індексації. Її розмір складає: 575,79 грн. - 150,00 грн. = 425, 79 грн. Ця сума індексації фіксується і виплачується до наступного збільшення зарплати, яке перевищить цю фіксовану величину.

ІНДЕКСАЦІЯ увересні 2013 РОКУ

При проведенні у вересні 2013 року індексації зарплати, що підвищувалася в 2008–2013 р. р., слід застосовувати індекси, наведені в таблиці на с. 22. Нагадаємо, що зарплата індексується в межах 1147 грн.

А тепер декілька слів про особливості проведення індексації у вересні 2013 року для кожної категорії працівників бюджетної сфери.

ЄТС

Посадові оклади за ЄТС підвищувалися в січні 2013 року, і цей місяць став базовим.

Якщо працівникові виплачувалася фіксована сума індексації, визначена в липні 2012 року, і підвищення зарплати в січні 2013 року не перевищило таку фіксовану величину, то в січні–вересні 2013 року вона виплачується в тому ж розмірі.

Держслужба

Посадові оклади такої категорії працівників підвищувалися в лютому 2008 року. Цей місяць став базовим. Якщо відтоді зарплата держслужбовця:

·                     не підвищувалася (базовий — лютий 2008 ро-ку), то його зарплата за вересень 2013 року індексується на 50,2 %;

·                     якщо посадовий оклад держслужбовця встановлено на рівні мінімальної заробітної плати, то базовим місяцем для нього є січень 2013 року (місяць останнього підвищення мінімальної заробітної плати);

·                     підвищувалася до 21.06.2012 р. унаслідок встановлення (збільшення розміру) доплат і надбавок (базовий — місяць такого підвищення) і відтоді не підвищувалася, то його зарплата у вересні 2013 року індексується із застосуванням індексів, вказаних далі в таблиці;

·                     підвищувалася після 21.06.2012 р., і йому було визначено фіксовану суму індексації, то вона виплачується до наступного збільшення зарплати, що перевищить цю фіксовану величину.

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

Посадові оклади керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад і їх виконавчих органів підвищувалися в червні 2009 року. Якщо відтоді зарплата працівника:

·                     не підвищувалася (базовий — червень 2009 року), то його зарплата за вересень 2013 року індексується на 19,5 %;

·                     підвищувалася до 21.06.2012 р. внаслідок встановлення (збільшення розміру) доплат і надбавок (базовий — місяць такого підвищення) і відтоді не підвищувалася, то його зарплата у вересні 2013 року індексується із застосуванням індексів, вказаних далі в таблиці;

·                     підвищувалася після 21.06.2012 р., і йому було визначено фіксовану суму індексації, то вона виплачується до наступного збільшення зарплати, що перевищить цю фіксовану величину.

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078

Чекаємо від вас, дорогі читачі, запитань, на кожне з яких ви отримаєте відповідь на сторінках нашої газети!

За метеріалами газети "БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ"

http://buhbudget.com.ua/ru/journal/buhbudget/article/20


Категорія: Оплата праці | Переглядів: 20045 | Додав: EVGENIY | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 11
11 оксана2847  
Колеги допоможіть!
Підвищився ранг сільського голови.Базовий місяць нарахування індексації лютий 2014 року, як далі робити індексацію?

10 igor  
Поможіть будь ласка. виплачувалась премія як постійна виплата весь рік 2014, базовий місяць брався січень 2014р, у 2015 премії немає, що робити с базовим місяцем?

7 maksim4ik  
если индексация фиксированная и месяц отработан не полностью, то как выплачивать понятно, а если индексация не фиксированая-выплачивать пропорционально отработанным дням или в сумме прожиточного минимума?

8 eMelya  
Точно так же. Хотя о пропорциональности писали в письмах, которые имеют рекомендательный характер, это считается как закон. Я вообще не согласен с такими выводами, ведь уже есть один критерий для ограничения суммы индексации - в пределах прожиточного минимума. И если сума дохода меньше из-за неполного отработаного месяца, то это уже отразиться на сумме индексации. Но казна пуста, нужны дальнейшие попытки сократить расходы на выплату зарплат.
P.S. Лист Мінпраці від 12.10.2012 р. N 385/10/136-12 Щодо індексації грошових доходів
"...у разі відпрацювання працівником неповного робочого часу, сума індексації та фіксована її величина мають виплачуватись пропорційно відпрацьованому робочому
часу
."

6 Андреа  
Здравствуйте. Помогите пожалуйста вычислить фиксированную суму индексации у декретчиков?  У меня в августе 3 чел. (головні спеціалісти облдержадміністрації) вышли с декрета (2 - после 6 лет, 1- после 3 лет) Если я правильно понимаю у них с 01.07.2012 года тоже должна быть фиксированная сума. Возникла проблема с интенсивностью. У нас в конце каждого года выдается распоряжение, где каждому указывается процент интенсивности. Декретчиков в этом документе уже давно нет. Для вычислении фик. суммы индексации в 01 07.2012 мне брать только оклад, ранг и выслугу?
Второй вопрос: Приступили декретчики к работе в августе (зарплату выдаю без интенсивности), в сентябре выдается распоряжение о надбавке в 30 % от з/п. Если я правильно поняла, фиксированная сумма остается и базовым мес. будет сентябрь 2013 г. Правильно? Заранее благодарна за ответ.

9 eMelya  
1.В расчет индексации берутся все суммы, которые не имеют разового характера (постанова 1078) в пределах прожиточного минимума (или определяется фиксированная).
2 Всякое повышение определяет месяц как базовый, а фиксированная индексация выплачивается в неизменном виде до повышения зарплаты, которое превысит размер индексации.

4 valic  
Например в декабре 12 года фиксиров. инд была 350 грн в начале 2013 повысилась з/п на 25 грн то в январе фикс. сумма инд. будет 325 грн?

5 eMelya  
Она же фиксированная, поэтому не изменяется. И в январе будет 350 грн, и в феврале и т.д. пока повышение зарплаты не будет 351 грн.

2 kan2013  
Поделитесь примером индексации зарплаты по тарифным разрядам ЕТС. Последнее повышение было в январе 2013 года

3 eMelya  
Последнее повышение, после принятия изменений постановой 526, было 01.07.2012 года. С того момента в основном вся индексация фиксированная. Инфляции нет, фактически дефляции чуть ли не каждый месяц. Поэтому фиксированная сумма индексации выплачивается каждый месяц пропорционально отработанному времени. Разве что у кого то появятся постоянные надбавки, превышающие сумму индексации.

1 eMelya  
По одной только индексации уже можно защищать десертацию smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту