П`ятниця, 29.03.2024, 12:04
Сайт 
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Оплата праці [80]
Роз'ясненя, листи щодо оплати праці!
Бухгатерський облік [50]
Роз'яснення з бухгалтерського обліку, листи, Накази і т.д.
Відрядження [4]
Казначейське обслуговування [36]
Застосування КЕКВ [7]
Застосування КЕКВ
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

12:21
ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ ЛИСТ від 08.04.2011 р. N 17-04/931-4925

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 08.04.2011 р. N 17-04/931-4925

<...>

Щодо оприбуткування урожаю науково-дослідними господарствами, обліку його використання для дослідження, посіву, реалізації, та придбаного насіння

Відображення в обліку операцій при виробництві продукції підсобних (навчальних) сільських господарств здійснюється відповідно до Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 10.07.2000 р. N 61 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 14.08.2000 за N 497/4718 (із змінами).

Так, оприбуткування готової продукції супроводжується записом за дебетом субрахунку 251 і кредитом субрахунку 822 "Витрати підсобних (навчальних) сільських господарств".

На суму реалізованої готової продукції здійснюється бухгалтерське проведення за дебетом субрахунку 722 "Реалізація продукції підсобних (навчальних) сільських господарств" та кредитом субрахунку 251.

Щодо списання основних засобів та оприбуткування вузлів, деталей, матеріалів та агрегатів розібраного та демонтованого обладнання

Порядок списання об'єктів державної власності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2007 р. N 1314 (далі - Постанова), визначає механізм списання об'єктів державної власності, якими є об'єкти незавершеного будівництва (незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи), матеріальні активи, що відповідно до законодавства визнаються основними фондами (засобами) (далі - майно). Списання майна здійснюється у спосіб, передбачений цим Порядком.

Відповідно до пункту 23 цього Порядку, усі вузли, деталі, матеріали та агрегати розібраного та демонтованого обладнання, придатні для ремонту іншого обладнання чи для подальшого використання, а також матеріали, отримані в результаті списання майна, оприбутковуються з відображенням на рахунках бухгалтерського обліку запасів.

Непридатні для використання вузли, деталі, матеріали та агрегати оприбутковуються як вторинна сировина.

У бухгалтерському обліку оприбуткування деталей, вузлів і агрегатів розібраного та демонтованого обладнання, які придатні для ремонту іншого обладнання, а також матеріалів, отриманих від ліквідації необоротних активів, відображається на відповідних субрахунках Плану рахунків.

Стосовно більш детального тлумачення норм Постанови слід звернутись до Фонду державного майна України, як головного розробника документа.

Щодо застосування норм Постанови бюджетними установами, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, у разі списання майна, яке відповідно до законодавства визнається основними фондами (засобами)

Типовою інструкцією про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 29.11.2010 р. N 447, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 04.01.2011 р. за N 3/18741 (далі - Типова інструкція), єдині вимоги до порядку списання майна встановлені для всіх бюджетних установ.

Норми цієї Типової інструкції поширюються на майно бюджетних установ, строк використання якого більше одного року, крім об'єктів незавершеного будівництва (незавершених капітальних інвестицій у необоротні матеріальні активи), матеріальних активів, що відповідно до законодавства визнаються основними фондами (засобами). А також застосовуються при списанні запасів:

- не придатних для подальшого використання;

- пошкоджених внаслідок аварії чи стихійного лиха (за умови, що відновлення їх є неможливим або економічно недоцільним і вони не можуть бути реалізовані);

- виявлених в результаті інвентаризації як недостача.

Згідно з положенням пункту 2 Типової інструкції об'єкти незавершеного будівництва (незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи), матеріальні активи, що відповідно до законодавства визнаються основними фондами (засобами), списуються згідно з Порядком списання об'єктів державної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2007 р. N 1314.

Щодо посадової особи, уповноваженої згідно із законодавством приймати рішення щодо розпорядження майном комунальної власності

Пунктом 5 Постанови визначено, що списання майна здійснюється суб'єктом господарювання, на балансі якого воно перебуває, на підставі прийнятого суб'єктом управління рішення про надання згоди на його списання.

Пунктом 9 Типової інструкції визначено, що складені комісією акти про списання майна відображаються в бухгалтерському обліку після їх затвердження (погодження) посадовою особою (керівним органом), уповноваженою згідно із законодавством приймати рішення щодо розпорядження майном.

Відповідно до пункту 1 статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (далі - Закон) територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно.

Тобто, складені комісією акти про списання майна відображаються в бухгалтерському обліку після їх затвердження (погодження) посадовою особою, уповноваженою згідно із законодавством приймати рішення щодо управління об'єктами державної (комунальної) власності безпосередньо або шляхом передачі керівникам підпорядкованих бюджетних установ відповідних повноважень, в залежності від вартості за одиницю (комплект) матеріальних цінностей та причин списання.

 

Перший заступник голови 

О. Даневич 

 

Переглядів: 5293 | Додав: EVGENIY | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту